Overslaan naar inhoud
Using nicotine pouches

Wat is Snus? Veelgestelde vragen

on

Steeds meer mensen stoppen met roken dankzij een nieuw hulpmiddel: tabaksvrije snus ofwel nicotine zakjes. Voor je jezelf stort in de wereld van snus is het aangewezen om je te informeren. Anno 2022 is een enorm groot scala aan producten, smaken en sterktes verkrijgbaar. Hoewel smaken verschillen is het belangrijk om niet met hoge sterktes te beginnen. Ook je lokale wetgeving is belangrijk omdat nicotine pouches/ snus niet overal vrij verkrijgbaar zijn. Laat ons alvast je belangrijkste vragen beantwoorden.

 

 

Wat is snus?

 

Wat de dag van vandaag snus wordt genoemd is in feite een ander soort product. Echte snus is een traditioneel product van Zweden, en bevat tabak. De snus die je de dag van vandaag kan kopen in krantenwinkels en webshops, zijn nicotine pouches of nicotine zakjes. Een tabaksvrij alternatief.

Tabaksvrije snus bestaat uit een zacht papieren zakje gevuld met plantencellulose, smaakstoffen, bewaarmiddelen en een vrije vorm van nicotine. Elke fabrikant gebruikt zo zijn eigen variant van nicotine om een eigen smaakbeleving te creëren.  Synthetische nicotine en Salt nicotine zijn de meest gebruikte varianten.

 

 

Is snus drugs?

 

De definitie van een drug verschilt van land tot land. Snus bevat de chemische stof nicotine, die bijna overal ter wereld legaal is in de vorm van sigaretten, tabak, sigaren, vapes… In België en het grootste deel van Europa valt tabaksvrije snus momenteel onder de norm ‘Soortgelijke producten’ vergelijkbaar met sigaretten. Dit wilt zeggen dat ze vrij verkrijgbaar zijn in de handel. Maar er geld een reclameverbod en de producten zijn enkel verkrijgbaar voor meerderjarigen. 

Omdat tabaksvrije snus een recent verchijnsel is op de markt, durft de wetgeving hiervan van land tot land te verschillen. Raadpleeg altijd je lokale wetgeving inzake tabaksvrije snus, alvorens je snus koopt of besteld via het internet.

 

 

Wat doet snus met je?

 

Net als bij sigaretten, vapes of shishas werkt snus in op een aantal nicotinische receptoren van de hersenen. Bij gebruik worden deze receptoren gestimuleerd, waardoor een groot aantal neurotransmitters vrijkomen. De belangrijkste hiervan zijn dopamine en serotinone. In de praktijk betekend dit dat het gebruik van deze producten je een prettig gevoel geeft. Je focus verhoogd en je voelt je actief en gestimuleerd. Tegelijkertijd voel je je prettig en relaxed. 

Omdat tabaksvrije snus, net zoals elk nicotineproduct, inspeeld op het beloningscentrum van je hersenen is de stof erg verslavend. Het is absoluut niet aangeraden om snus of nicotine pouches te gebruiken als je nog geen nicotine gebruikt. Nicotine is na een aantal dagen van gebruik al verslavend, en het gebruik ervan is enkel aangeraden om te stoppen met roken.

 

 

Is snus slecht voor je?

 

Uiteraard is het beter om helemaal geen tabaksvrije snus te gebruiken. Als harm-reductie methode is snus echter een bewezen manier om zo schadeloos mogelijk nicotine te gebruiken. Tabaksvrije snus is vele malen minder schadelijk voor de gezondheid dan roken. Het gebruik ervan kan, mits verantwoord, vergeleken worden met het gebruik van nicotine pleisters. (Link)

 

 

Is snus slecht voor je tandvlees?

 

Nicotine is van nature alkalisch. De zuurtegraad van nicotine zorgt ervoor dat het een effect heeft op het tandvlees. Bij verantwoordelijk gebruik heeft het tandvlees tijd genoeg om te herstellen. Bij te frequent gebruik, of bij gebruik van te hoge nicotinesterktes kan het tandvlees geïrriteerd geraken. Pas je gebruik aan, of pauzeer een aantal dagen, en je tandvlees geneest zo terug.

In zeldzame gevallen kunnen er allergische reacties optreden. In dit geval dien je je gebruik onmiddelijk stop te zetten en je dokter te contacteren.

 

 

Bijwerkingen van snus?

 

Bij onverantwoord gebruik van nicotine treden een aantal bijwerkingen op. De hartslag versneld, je bloeddruk verhoogd en je kan je misselijk en draaierig voelen. Deze bijwerkingen zijn van korte duur en verdwijnen na een aantal minuten vanzelf. 

Als beginnende gebruiker is het best met een light-snus te beginnen. Tabaksvrije snus boven de 50 milligram is absoluut niet aangeraden. Deze sterktes zijn slecht voor je tandvlees, en duwen je nicotinetolerantie gigantisch de hoogte in. De meeste gebruikers zullen nooit een snus boven de 20-35 milligram per gram nodig hebben om te kunnen stoppen met roken.

 

 

Wat is de beste snus voor mij?

 

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Ben je een beginnende gebruiker, zoek je een normale sterkte? Of ben je op zoek naar een sterk product? Tabaksvrije snus komt in een groot scala aan smaken en sterktes. Van de veel voorkomende muntvarianten, via gedurfde fruitsmaken zoals Pitaya tot bijzondere smakencombinaties zoals Chilipeper Limoen.

Zijn nog niet al je vragen beantwoord? Bezoek ons artikel Ultieme nicotine pouch gids 2022, of kijk op onze FAQ.

Wil je meer weten over tabaksvrije snus merken? Check Best nicotine pouch brands of 2022

Related Posts

Snus. Effect nicotine pouches
October 25, 2022
Snus effect

Het effect van snus valt te vergelijken met de effecten van roken. Veel gebruikers ervaren deze effecten echter als...

Meer lezen
Is snus haram
October 05, 2022
Is snus Haram?

Volgens de wetten van Sharia zijn nicotine pouches niet haram. Tabakshoudende snus is echter wel verboden. Dit is 1...

Meer lezen
Drawer Title
Coupon
Vergelijkbare producten